Zeg niet te gauw…

… het is weer een Chardonnay

Ahhh, de Chardonnay druif. Iedereen kent ze, (bijna) iedereen drinkt ze graag. Deze witte, droge druifsoort met het aanpassingsvermogen van een kameleon wordt bijzonder graag geteeld. Want ze groeit overal.

Maar zeg dus niet te gauw … het is weer een chardonnay. Want ze groeit overal, maar ze smaakt steeds anders. Scusi? Verwarrend?

Mogelijk wel ja, maar ‘enter’ het concept terroir of bodem. Alle lokale factoren, zoals bijvoorbeeld het klimaat of de samenstelling van de ondergrond of de hellingsgraad van de wijngaard, bepalen wat de Fransen zo mooi ‘terroir’ noemen. Lokale factoren zijn letterlijk per wijngaard verschillend, ook al zijn de verschillen tussen 2 aanpalende domeinen wellicht vrij klein. De terroir beïnvloedt hoe dan ook de wijnteelt. Meer specifiek, afhankelijk van de terroir smaakt en ruikt een wijn anders.

Een glaasje Chardonnay uit het noorden van Italië smaakt dus anders dan een glaasje Chardonnay uit het zuiden van de laars.

Daar waar het noorden hevig helt en tuimelt in verschillende temperaturen, blijft het zuiden van ‘il paese’  lekker vlak en overwegend (broeierig) warm.

Vergeet ook het zeetje niet. De éné heeft het wel, de andere niet. En ga zo maar door.

Onze drie Chardonnays komen uit verschillende streken.

De ‘Danze della Contessa’ Chardonnay van wijnhuis Bonsegna komt uit Puglia en krijgt uitermate veel uren zon. Daarom is hij geler, bloemiger en zoeter in de afdronk. Een ideaal gezelschap op je zomers terras.

Wijnhuis Boroli uit Piemonte brengt een Chardonnay die abrikozen en perzikjes doet ruiken. De afdronk is lang, heerlijk harmonisch maar wel zuurder. Deze wijn doe je open bij dat verfijnd dineetje waar je vis en/of schaaldieren serveert.

Tot slot, de Chardonnay van wijnhuis Maso Grener wordt in Trento gemaakt. De geur is magnifico! Ananas en appels, maar ook vanille en vers gebakken brood.
De smaak is minder explosief in de mond, maar wel verslavend verfijnd dankzij een aangenaam aanhoudende fruitige afrdronk. Serveer dit flesje bij je (lichte) voorgerechten, bij wit vlees of tijdens het kaas – buffet.

Zeg dus niet te gauw … het is weer een Chardonnay. Capisch?

CHARDONNAY PER FAVORE

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *